Dezinfectarea sau dezinfecţia este procesul care are ca rezultat eliminarea de pe o suprafaţă sau un obiect a majorităţii microbilor şi microorganismelor, fie animale, fie vegetale, dăunătoare. Termenul de dezinfectare este folosit în medicină, referindu-se la acţiunea medicului de a elimina sau previne, temporar sau nu, microbii aflaţi fie pe pielea, fie într-o rană deschisă a pacientului, folosind o substanţă dezinfectantă, de obicei alcool medicinal.
Din punct vedere tehnic dezinfecţia se deosebeşte de sterilizare unde materialul este complet eliberat de microorganisme. Dezinfecţia reduce numărul germenilor la un factor de ca 105 iar este o deosebire între „a dezinfecta igienic mâinle” sau „dezinfecţia mâinilor înaintea unei operaţii chirurgicale”.
Dezinfectantele sunt substanţe antimicrobiane care fie distrug toate microorganismele dăunătoare de pe un material, fie le aduc la un nivel sigur. Foarte puţine dezinfectante sunt capabile să sterilizeze materialul pe care sunt aplicate, dar acest lucru depinde şi de modul cum sunt aplicate dezinfectantele.
Dezinfectantul perfect ar trebui să sterilizeze perfect materialul pe care este aplicat, fără a provoca daune organismului infestat sau mediului, să fie ieftin şi non-coroziv. Din păcate, dezinfectantul ideal încă nu există, acestea putând fi prin natura lor chiar mortale.